Gürcistan'ın Avrupa Birliği'ne katılım süreci neden kesintiye uğradı?

Gürcistan'da mayıs ayında yürürlüğe giren ve büyük tartışmalara yol açan “dış nüfuzun şeffaflığı” yasası, ülkenin Avrupa Birliği'ne (AB) katılım sürecinin askıya alınmasına neden oldu.

REKLAM

Avrupa Birliği'nin (AB) Gürcistan Büyükelçisi Pawel Herczynski Salı günü yaptığı açıklamada, Gürcistan'ın Avrupa Birliği'ne katılım sürecinin sonlandırıldığını duyurdu. Herczynski, bu karar Avrupalı ​​liderlerin zirvesinde Mevcut liderler tarafından kabul edildiğini belirtti.

Gürcistan, Aralık ayında AB aday ülke statüsünü kazanarak nihai üyeliğe bir adım daha yaklaştı.

Bu karar, Gürcistan'da haftalarca süren protestolara rağmen Mayıs ayında yürürlüğe giren “yabancı nüfuz şeffaflığı” yasasının kabul edilmesinin ardından alındı.

Herczynski, bu kapsamda AB'nin Gürcistan'a 2024 yılı için 30 milyon avro tutarındaki mali yardımının da dondurulduğunu söyledi.

Sürecin daha da kötüleşmesi durumunda daha fazla yaptırımın uygulanabileceğini söyleyen Herczynski, “Bu yalnızca ilk adım, çünkü daha fazlasını atacağız ve Gürcistan hükümetine doğrudan desteğimiz sınırlı olacak.”

Hükümete dondurulan desteği “sivil topluma ve medyaya” yönlendirmeye çalışacaklarını belirten Herczynski, şunları söyledi: “AB-Gürcistan ilişkilerinin en iyi seviyede olabileceği bir noktada bu kadar düşük bir noktada olduğunu görmek üzücü. Bütün zamanlar.”

“Dış Etkide Şeffaflık” yasası neyi hedefliyor?

“Rus yasası” olarak eleştirilen yasa tasarısında, bütçelerinin yüzde 20'sinden fazlası yurt dışından gelen kurumların “yabancı nüfuz ajanları” olarak kaydedilmesi amaçlanıyor.

Yasanın sivil toplum kuruluşlarının bütçelerinde şeffaflığın sağlanması amacıyla hazırlandığını öne süren iktidardaki Gürcü Rüyası Partisi, yasanın ülkeyi dış etkenlerden korumayı amaçladığını öne sürüyor.

Gürcistan'da uzun süren protestoların ardından Meclis Başkanı Şalva Papuaşvili'nin imzasıyla “dış nüfuzun şeffaflığı” yasası yürürlüğe girdi.

Tasarı Gürcistan parlamentosu tarafından 84 lehte, 30 aleyhte oyla kabul edildi. Tasarıya karşı çıkan Gürcistan Devlet Başkanı Salome Zurabiçlivi, tasarıyı 18 Mayıs'ta veto etti.

Ancak Gürcistan'da Anayasaya göre cumhurbaşkanının bir yasayı veto etmesi yeterli değil. Meclis Başkanı yasayı imzalayarak yürürlüğe girmesini garanti edebilir.

Neden “Rus hukuku” ile benzetme yapılıyor?

Gürcistan'daki muhalefet tasarıyı “Rus yasası” olarak tanımlıyor çünkü benzer bir yasa Rusya'da da mevcut.

Ancak Rusya, “yasayı engellemeye çalışmanın” Gürcistan'ın iç işlerine karışmak anlamına geldiğini iddia ediyor.

Gürcistan'daki muhalefet, Rusya'nın benzer yasayı bağımsız medyayı ve Moskova hükümetini eleştiren kişileri “etiketlemek” için kullandığını iddia ediyor.

Yasanın kabul edilmesi, Rusya'nın Gürcistan üzerinde hakimiyet kurduğunun bir işareti olarak değerlendiriliyor.

REKLAM

Rus istihbaratı ABD'yi suçladı

Rusya Dış İstihbarat Servisi (SVR) Salı günü yaptığı açıklamada, ABD'nin Gürcistan'da Ekim ayında yapılacak parlamento seçimleri öncesinde protesto gösterileri düzenleyerek ülkeyi kaosa sürüklemek istediğini söyledi.

SVR'den yapılan açıklamada, ABD yönetiminin Gürcistan'da rejim değişikliği için çaba gösterdiği belirtildi.

İstihbarat servisleri, ABD yönetiminin bu çabasında Gürcistan Devlet Başkanı Zurabişvili'nin de öncü rol oynayacağını öne sürdü.

ABD'li bir medya kuruluşuna verdiği röportajda Zurabişvili'nin, AB'ye katılım müzakerelerinin askıya alınmasından iktidar partisini sorumlu tuttuğu iddia edildi.

REKLAM

Bu iddialara ABD'den herhangi bir yanıt gelmedi.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Popüler Firmalar
Güncel Haberler
Sponspor Bağlantılar: Antalya Haber