CHP'li Taşkın'dan çocuk işçiliğine ilişkin açıklama: MESEM eğitim değil ucuz emeğin sömürülmesinin merkezidir – Son Dakika Siyaset Haberleri

Türkiye çocuk işçiliği oranları açısından berbat bir tablo sunuyor. Mesleki Eğitim Merkezlerine (MESEM) kayıtlı öğrenci sayısı 1,5 milyondur. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın Haziran 2017 ile Aralık 2023 tarihleri ​​arasında gerçekleştirdiği saha çalışmasına göre sokakta çalışan çocuk sayısı 46 bin 754. Bu rakamlara göçmen çocuklar ve mevsimlik tarımda çalışan çocuk işçiler dahil değil.

Bunları da eklersek Türkiye'deki çocuk işçi sayısı 3,5 milyonu aşıyor.

Taşkın konuyla ilgili şunları kaydetti:

TÜİK verilerine göre çocuk işçi oranı yüzde 22,1'e yükseldi. Bu oran 2022'de yüzde 18,7 oldu. Çocuk işçiliğinin artmasının arkasında hükümetin yanlış politikaları var. Ekonomik krizden çocuklar da etkileniyor. Yoksulluk kötüleştikçe çocuklar eğitimden uzaklaştırılıp çalışmaya itiliyor. MESEM bir eğitim kurumu değil, ucuz emeğin sömürülmesinin merkezidir.

MESEM başlı başına bir sorun alanıdır. MESEM'de çalışan çocuklar öğrenci değil işçidir. Bu merkezlerde çalışan 9, 10 ve 11. sınıf öğrencileri asgari ücretin üçte birini, 12. sınıf öğrencileri ise asgari ücretin yarısını alıyor. Öte yandan MESEM, iş cinayetlerinde çocukların da hayatını kaybetmesine zemin hazırlıyor. Şu ana kadar yaşları 14 ile 17 arasında değişen 9 çocuk MESEM'de çalışırken hayatını kaybetti. 2013-2024 arasındaki 11 yılda en az 695 çocuk işçi hayatını kaybetti. Dün 11 yaşında bir çocuk, okulda karnesiyle heyecanlanması gerekirken asansör kabini ile işyerinin duvarı arasında sıkışıp kalarak hayatını kaybetti.

Duruma tepki gösteren Taşkın, şunları söyledi:

Çocuk işçiliği devlet tarafından “mesleki eğitim” adı altında teşvik edilmekte ve yaygınlaştırılmaktadır. Bu proje bir mesleki eğitim projesi değil, ucuz emeğin sömürülmesine bir araçtır. MESEM'in sona ermesi için daha kaç çocuğumuzun hayattan kopması gerekecek?

Taşkın sözlerini şöyle sürdürdü:

Çocuğun yeri okulda ve oyun alanıdır. Onların ruhsal, zihinsel ve bedensel gelişimlerini tamamlamalarını sağlamak devletin en büyük görevidir. 3,5 milyondan fazla çocuğumuz eğitimden mahrum bırakılırken, çalışmaya zorlanırken geleceğe umutla bakamıyoruz. Sağlıklı bir toplum inşa etmek için çocuk işçiliği ve onu yaratan politikalarla mücadele edin

Zorundayız.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Popüler Firmalar
Güncel Haberler
Firmanızın link ve tanıtımını ekletmek için Skype adresimizden bizimle iletişime geçebilirsiniz.