Danimarka, Norveç ve İsveç’le birlikte kadınların silahlı kuvvetlerde görev almasını zorunlu kılan üçüncü Avrupa ülkesi olacak.
Danimarka, savunma bütçesini artıracağını ve ilk kez kadınları orduya katmayı planladığını duyurdu.
Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, ülkesinin zorunlu askerlik hizmetini kadınları da kapsayacak şekilde genişletmeyi ve hizmet süresini her iki cinsiyet için de 4 aydan 11 aya çıkarmayı düşündüğünü belirtti.
Hükümetin “cinsiyetler arasında tam eşitlik” istediğini belirten Frederiksen, “Savaş istediğimiz için silahlanmıyoruz. Savaştan kaçınmak istediğimiz için kendimizi yeniden silahlandırıyoruz.”
Danimarka’da şu anda temel eğitim gören 4.700 askerin yanı sıra 9.000 profesyonel asker bulunuyor.
Altı milyon nüfuslu ülke, NATO askeri ittifakının belirlediği hedeflere ulaşmak için askeri harcamalarını da mevcut GSYİH’nın yüzde 1,4’ünden yüzde 2’sine çıkarıyor.
Bu bağlamda ülke, savunma bütçesini önümüzdeki beş yıl içinde yaklaşık 6 milyar dolar artırmak istiyor.
NATO ittifakı üyesi olan ülke, Rus işgaline karşı mücadelesinde Ukrayna’nın sadık bir destekçisi olarak biliniyor.
Kopenhag Ukrayna’ya gelişmiş silahlar ve finansman sağlıyor; Ukraynalı pilotlara ABD yapımı F-16 savaş uçakları konusunda eğitim veriyor.
Dışişleri Bakanı Lars Lokke Rasmussen, “Rusya’nın Danimarka için bir tehdit oluşturmadığını” vurguladı.
“2026’da yürürlüğe girecek”
Savunma Bakanı Troels Lund Poulsen, yeni sistemin 2025’te yürürlüğe girecek ve 2026’da yürürlüğe girecek yasada değişiklik gerektireceğini söyledi.
Avrupa’daki güvenlik politikası durumunun “giderek ciddileştiğini” belirten Poulsen, “Tüm cinsiyetleri kapsayan daha geniş bir işe alım tabanına ihtiyaç var. Bu, daha çok yönlü ve daha kapsamlı bir savunma yaratacak” dedi.
Ülkede 18 yaşını doldurmuş fiziksel olarak sağlıklı tüm erkekler, yaklaşık dört ay süren askerlik görevini yerine getiriyor. Ancak gönüllü sayısı yeterli olduğundan kura sistemi uygulanmaktadır.
2023 yılı itibarıyla Danimarka’da 4.717 asker bulunuyordu. Resmi verilere göre bu rakamın yüzde 25,1’ini askerliğe gönüllü olan kadınlar oluşturdu.
Plana göre, askere alınanlar ilk olarak beş aylık temel eğitim, ardından altı aylık operasyonel hizmet ve tamamlayıcı eğitim alacak.
Erkekler için zorunlu askerlik hizmetini 2010 yılında kaldıran komşu İsveç, 2017 yılında kadın ve erkekler için zorunlu askerlik hizmetini uygulamaya koydu.
Norveç ayrıca 2013 yılında her iki cinsiyet için de zorunlu askerlik hizmetini getiren bir yasayı kabul etti.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından NATO’nun Avrupa’daki savunmasını güçlendirmesi üzerine Finlandiya ve İsveç yakın zamanda ittifaka katıldı.