BURAK TAŞÇI – BİGPARA
Oluşturulma tarihi: 31 Ekim 2024 11:50
1 Ağustos 2024 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre bugün mevduat, döviz korumalı mevduat, altın mevduatı gibi finansal ürünlere uygulanan istisnai stopaj vergisinin son günü. Yeni bir düzenleme yapılmaması durumunda mevduata uygulanan stopaj vergisinin yüzde 15'e çıkması muhtemel.
Parasını mevduata yatıranlar için oldukça önemli ve avantajlı olan stopaj oranlarında bugün son gün.
Geçtiğimiz Ağustos ayında Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre vergi stopaj oranlarının yeniden düzenlenme tarihi 31 Ekim 2024 olarak belirlendi.
Düzenleme kapsamında döviz korumalı mevduatlara stopaj uygulanmaya başlandı.
Anlaşmayla birlikte döviz korumalı vadeli mevduat hesapları ve döviz tevdiat hesapları döviz kuru üzerinden Türk lirasına çevrilmiş; Vadesi 6 aya kadar (6 ay olmak üzere) yüzde 7,5, vadesi 1 yıla kadar (1 yıl olmak üzere) yüzde 5, Türk lirasına çevrilen mevduat hesaplarında yüzde 5, altın mevduat hesaplarından fiyat dönüşümü; 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeler için %7,5, 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeler için %5 oranında stopaj uygulanmaktadır.
class = “medyanet-inline-adv”>
YENİDEN %15'E YÜKSELEBİLİR.
Ancak düzenlemenin son tarihi 31 Ekim 2024 olduğundan, yeni düzenleme yapılmaması halinde stopaj oranları yeniden yüzde 15'e çıkacak. Stopaj oranlarına ilişkin düzenleme Resmi Gazete aracılığıyla yapılmaktadır.
PAPOTUZUN ARTMASI DURUMUNDA NE OLACAK?
Parasını mevduata yatıranlara 6 aya kadar %7,5 oranında stopaj uygulanıyor. Bu oranın yüzde 15'e çıkması faiz gelirlerinde azalma olacağı anlamına geliyor.
ARTIŞ DA OLABİLİR
Daha önce avantajlı olarak yüzde 5 olarak uygulanan stopaj oranı, mevzuatla yüzde 7,5'e çıkarıldı. Yeni bir düzenleme yapılması halinde artış kademeli olarak yapılabilecek.