Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), Diyarbakır’a iletilen talep üzerine Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Diyarbakır Valiliği’ne liselerde sürekli uygulanan blok ders uygulamasına son verilmesi yönünde öneride bulundu.
KDK kararına göre, Diyarbakır Lisesi öğrencisi velisi, 40’ar dakikalık iki ders arasında 15 dakika ara vermek yerine 80 dakika blok ders ve 15 dakika ara uygulamasının öğrenciler üzerinde olumsuz etki yarattığını belirtti. ve uygulamayı sonlandırmaya çalıştılar.
Talebinin ilgili makamlar tarafından kabul edilmemesi üzerine veli, blok ders uygulamasının öğrenci odaklı olmadığını ve durdurulması gerektiğini savunarak KDK’ya başvurdu.
Başvuruyu inceleyen KDK, Milli Eğitim Bakanlığı ve Diyarbakır Valiliği’ne blok ders uygulamasına son verilerek öğrenci merkezli programa geçilmesi önerisinde bulundu.
KARARIN GEREKÇESİ
KDK kararında blok derslerin ortaöğretim kurumlarında öğrenci merkezli aktif öğrenme yaklaşımının uygulanmasını zorlaştırdığı belirtiliyor.
Kararda, kapsamı, dinlenme sürelerinin olmaması gibi hususlar dikkate alınarak blok ders uygulamasının talep edilmedikçe kalıcı hale getirilmesinin uygun olmadığı belirtildi.
Eğitim ve öğretimin öğrenci odaklı bir bakış açısıyla sürdürülmesi gerektiğine vurgu yapılan kararda, “Öğrencilerin ve öğrencilerin dikkatini çekmek amacıyla blok ders uygulamalarının istisnai niteliğini aşarak kalıcı hale getirilmesi hukuka aykırıdır. halk.” derslerin verimliliğinin yanı sıra idarenin başvurucunun talebini reddetmesi.” ifadelerine yer verildi.