Kadıköy'de 25 sokak hayvanı “zehirli gıdayla” öldürüldü

Polis, 22 kedi ve 3 köpeğin hayatını kaybettiği kazayla ilgili soruşturma başlattı.

REKLAM

İstanbul Kadıköy'de kimliği belirsiz kişilerin bıraktığı zehirli yiyecekler 25 sokak hayvanının ölümüne neden oldu.

Fenerbahçe İlçesi Rüştiye Caddesi'nde görülen ölümlü vakalara Cumartesi günü bırakılan yemeklerden kaynaklandığı iddia edildi. Polis, 22 kedi ve 3 köpeğin hayatını kaybettiği olayla ilgili soruşturmayı sürdürüyor.

Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda bunu belirtti.

Mesut Kösedağı olaya ilişkin değerlendirmesinde şunları söyledi: “Edinilen bilgilere göre bu suç eylemi, belediyemizden alınan ihbarlar ve görgü tanıklarının ifadeleri doğrultusunda, saat 04.00 sıralarında organize edildiğini düşündüğümüz kimliği belirsiz kişiler tarafından gerçekleştirilmiştir. Emniyet güçlerimize iletildi.”

Kadıköy'ü “hayvanların özgürce yaşadığı bir yer” olarak nitelendiren Kösedağı, olayın 2 Ağustos'ta yürürlüğe giren “160 Sayılı Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Teklifi”nin 17. maddesiyle ilgili olduğunu söyledi.

Sokakta yaşayan köpeklerin “insanlar için ölümcül tehlike oluşturduğu” gerekçesiyle hazırlanan öneri, Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu tarafından 23 Haziran Salı akşamı kabul edildi.

Teklifin başından beri en çok tartışılan yönü, sokak köpeklerinin öldürülmesinin önünü açan 5. maddeydi.

Söz konusu madde, TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu'ndaki tartışmalar sırasında değiştirildi. Sonuç olarak öneri metninden “ötanazi” ibaresi çıkarıldı ve kediler kapsam dışı bırakıldı. Ancak teklif metninden “ötanazi” ibaresi çıkarılsa da Veteriner Hizmetleri Kanunu esaslarına göre sokak köpeklerinin öldürülmesi ihtimali açık tutuldu.

Tasarıdan “ötanazi” kelimesinin çıkarılması hayvan hakları açısından olumlu bir gelişme olarak görülse de muhalefet partilerinin temsilcileri bu değişikliğin yeterli olmadığı yönündeki itirazlarını defalarca dile getirdi.

Tasarının dördüncü maddesinde de değişiklik yapıldı. Bu kapsamda “Huzurevlerine getirilen hayvanlar Bakanlığın kayıt sistemine kaydedilmekte, rehabilite edilenler sahiplenilene kadar huzurevlerinde barındırılmaktadır.” Açıklama, “Huzurevlerine alınan hayvanlar Bakanlığın veri sistemine kaydediliyor ve rehabilite edilen köpekler sahiplenilene kadar huzurevlerinde tutuluyor.”

Çoğunlukla kabul edilen dördüncü maddedeki “rehabilite edilmiş” ibaresi “rehabilite edilmiş köpekler” olarak değiştirildi ve kediler kapsam dışı bırakıldı.

AK Grup Başkanvekili Abdullah Güler, yeni yasa teklifine ilişkin yaptığı açıklamada, sahipsiz hayvanlarla ilgili sorumluluğun belediyelere bırakıldığını belirterek, şunları söyledi: “Bakım ve besleme konusunda güzel örnekleri olan belediyeler varken, maalesef yerel yönetimler de var. Yasanın açık emrine rağmen bütçesini kullanmayan ve yeterince çalışmayanlar için, “Bu uygulamaya uymayanlara 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası öngörüyoruz” dedi.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Popüler Firmalar
Güncel Haberler
Sponspor Bağlantılar: Antalya Haber