Yurt dışı müteahhitlik sektörünün proje büyüklüğü 515 milyar dolara ulaştı

Türkiye Müteahhitler Birliği'nin (TMB) ev sahipliği yaptığı “Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetleri Ödül Töreni”, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Ankara'da bir otelde gerçekleştirildi.

Tören, uluslararası inşaat sektörü dergisi ENR'nin “Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi Listesi”nde yer alan firmaları, şirketlerin her yıl ülkeleri dışında gerçekleştirdiği projelerden elde ettikleri gelirlere göre ödüllendirmek amacıyla düzenlendi.

Bakan Bolat, törende yaptığı konuşmada, dış satın alma ve teknik danışmanlık hizmetlerinin, Türkiye'nin uluslararası alanda stratejik konumunu ve ekonomik potansiyelini gösteren sektörlerden biri olduğunu söyledi.

Sektörün teknoloji ve bilgi aktarımı yoluyla ülkenin altyapı ve inşaat alanındaki uzmanlığını artırarak yerel ekonomiye döviz kazandırdığını vurgulayan Bolat, şöyle konuştu: “Şirketlerimizin çalışmaları Türkiye'nin ekonomik büyümesine katkı sağladığı gibi ülkemizin kalkınmasına da olumlu yansıyor. Diplomatik ve kültürel ilişkiler benimseyen her proje, “Yarışma ülkemize ihracatın kapılarını açıyor” dedi.

Bolat, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın güçlü yönetiminin sağladığı istikrar, açıklık ve dış ticarete dayalı büyümenin önemine dikkat çekerek, bu başarıda Türk bayrağını erişilebilir her bölgede dalgalandırma vizyonunun ve uygulanan belirli politikaların büyük etkisi olduğunu söyledi.

Dünya inşaat sektörünün etkili yayınlarından ENR Dergisi'nin 2024 yılı listesinde Türkiye'nin 43 firmayla Çin'den sonra ikinci, uluslararası gelirlere göre ise sekizinci sırada yer aldığını belirten Bolat, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Eylül ayında yurt dışı müteahhitlik sektörünün proje büyüklüğü 515 milyar dolar seviyesine ulaştı. 2002 yılında proje sayısı 2 bin 425 iken, 137 ülkede 12 bin 277 müteahhitlik projesinde Türk firmaları tercih edildi. 2003'ten beri projeler kazanılıyor. Geçen yıl “Rekor bir yıldı ve 28 milyar dolar değerinde proje teslim edildi. Havayolundan otoyollara, enerji santrallerinden demiryollarına kadar Türkiye'nin küresel müteahhitlik listelerinde üst sıralara yükselmesine katkı sağlayan sektörümüz, ekonomimiz için önemli başarılara imza atıyor.”

“Türk danışmanlar 138 farklı ülkede 3,3 milyar dolarlık proje kazandı”

Teknik danışmanlık sektörünün her geçen gün başarısını artırdığını, danışmanların 138 farklı ülkede 3,3 milyar dolarlık proje kazandığını vurgulayan Bolat, teknik danışmanlıkta yıllık 200 milyon dolar gelir elde edildiğini söyledi.

Suudi Arabistan'ın açıkladığı Vizyon 2030 kapsamında yüz milyarlarca dolar değerindeki projelerin sektöre büyük fırsatlar sunduğunu belirten Bolat, geçen yıl Suudi Arabistan'da müteahhitlerin üstlendiği 3 milyar dolara yakın projelerin kendilerini gelecek için cesaretlendirdiğini söyledi.

Bolat, Türkiye'nin Irak'la ilişkilerinde çok parlak bir dönemde olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: “Müteahhitlik sektörümüzün toplam 35 milyar dolarlık projeyle ihale kazandığı üçüncü ülke olan Irak ile önemli anlaşmalar imzalandı. Kalkınma Yol projesine ilişkin Mutabakat Zaptı ve su sektöründe işbirliğine yönelik çerçeve anlaşması.” Bunun iki ülke arasında yeni fırsatlara yol açacağını ifade etti.

Bakan Bolat, yakın zamanda Irak'a sözleşme ve ticaret heyetiyle ziyarette bulunacaklarını kaydetti.

“Kentsel dönüşüme hazırız”

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, konuşmasında, geçtiğimiz yılın küresel anlamda sektör açısından zor bir yıl olduğunu, Kahramanmaraş merkezli depremin ilk anından itibaren deprem bölgesini canlandırmak için milli güçlerimizi seferber ettiklerini söyledi.

Bölgedeki tüm konutları ve altyapıyı devlet kurumlarının rehberliğinde yeniden inşa etmeye devam ettiklerini vurgulayan Eren, depreme karşı afet odaklı kentsel dönüşüm de dahil olmak üzere üzerlerine düşen her türlü göreve hazır olduklarını söyledi.

Yurt içinde “ekonominin lokomotifi” olma sloganıyla çalıştıklarını belirten Eren, şöyle konuştu: “Yurt dışında 'dünyanın kurucusu' olmak ve Türk sanayisini marka haline getirmek için tüm gücümüzle çalışmaya devam ediyor, gururla çalışıyoruz. Dünyanın her köşesindeki şantiyelerimizde Ay-Yıldızlı bayrağımızı dalgalandırıyoruz.”

Yurt dışında sadece müteahhit olarak değil aynı zamanda yatırımcı ve işletmeci olarak da rol üstlendiklerini belirten Eren, şöyle konuştu: “Teknik müşavirlik firmalarımızın yurt dışında hayata geçirdikleri proje ve şartnameler sayesinde yurt dışındaki başarımıza katkısını vurgulamak isterim. İnşaat malzemeleri ihracatımızı artırmayı başardık.”

Eren, geçen yılki savaş koşullarına rağmen Rusya'nın ana pazarları olmayı sürdürdüğünü, Suudi Arabistan ve Irak'ın yakından takip edilen hedef ülkeler olduğunu vurguladı.

Ukrayna'nın yeniden inşa sürecine katılıma yönelik temasların aralıksız devam ettiğini belirten Eren, şöyle konuştu: “Eximbank, Japonya, İngiltere, İsviçre, Finlandiya, Avusturya, Macaristan gibi birçok ülke ile Ukrayna, Endonezya, Özbekistan ve Türkiye'deki projeler için çalışıyor. Sahra altı Afrika'nın finansmana ihtiyacı var.” Firmayla iş birliği anlaşmaları yaparak çözüm üretmeye çalışıyoruz” dedi.

Eren, Türk bankalarından alınacak teminat mektuplarının doğrudan faaliyet gösterdikleri ülkeler tarafından kabul edilmesi çağrısında bulunurken, kamuda yavaşlatılan projelerde teminat mektubu ve inşaat masrafları gibi masrafların yüklenici tarafından karşılanmaması gerektiğini kaydetti. tasarruf tedbirleri.

Ödüller firmalara sunuldu

Törene katılan ve “Dünyanın En İyi 250 Uluslararası Müteahhidi” ve “Dünyanın En İyi 225 Uluslararası Teknik Danışmanı” listelerinde yer alan müteahhitlik ve danışmanlık firmalarının temsilcilerine ödülleri Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın elinden verildi.

Listede yer alan müteahhitlik ve danışmanlık şirketlerinin isimleri şöyle:

Limak, Rönesans, Enka, Yapı Merkezi, Ant Yapı, Esta, Cengiz, Gülermak, Aslan Yapı, Çalık Enerji, TAV, Kuzu, Nurol, Tekfen, Metag, Work, Kolin, Polat Yol, Bayburt Grup, İlk, Alarko, Sembol, Yenigün, Gap, Onur, MBD, Dekinsan, Yüksel, Üstay, Duygu, Summa, Tepe, İris, Mapa, Stfa, Makyol, SMK, Nata, İçtaş, Dorçe, Feka, Zafer, Doğuş, NKY, Proyapı, Yüksel Proje, Dolsar, Temelsu, Tekfen Mühendislik ve Mapa.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Popüler Firmalar
Güncel Haberler
Sponspor Bağlantılar: Antalya Haber